Nauka i natura

Lunch, szkoła

SKŁADNIKI na ok 18 sztuk:

225g zimnego masła pokrojonego w kostkę
350g mąki pszennej
100g cukru
280g nadzienia mincemeat*
1 jajko
cukier puder do posypania

WYKONANIE:

W dużej misie wetrzyj masło w mąkę, aż ciasto konsystencją będzie przypominać bułkę tartą, następnie dodaj cukier oraz szczyptę soli. Lekko przerób i uformuj kulę. Możesz użyć go od razu lub odstawić do lodówki na później.
Rozgrzej piekarnik do 200C (180C z termoobiegiem). Urwij małe kawałki ciasta (wielkości orzecha włoskiego), a następnie przyciskając do dna i boków rozłóż ciasto w 18 wgłębieniach formy na muffiny.
Rozłóż nadzienie mincemeat* po równo w każdej wyłożonej ciastem babeczce, następnie uformuj krążki (przykrywki do babeczek) z mniejszych niż poprzednio kawałków ciasta (dodatkowo zrobiłam w nich małe dziurki na ewentualną parę). Posmaruj brzegi mlekiem i przykryj wypełnione nadzieniem babeczki lekko dociskając do dna.
Na tym etapie możesz je teraz zamrozić na maksymalnie 1 miesiąc.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20 minut. Odstaw do przestudzenia, przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation