Kuchnia

Przetwory i nalewki

Czerwona cebula z porto i oliwą


Składniki:

2 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy
40 dag pokrojonej w plasterki czerwonej cebuli
4-5 gałązek tymianku
1 listek laurowy
2-3 łyżki cukru muscovado
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
7-8 dag posiekanych suszonych śliwek
sok z 1/2 pomarańczy
3 łyżki dobrego octu balsamicznego
100 ml porto

Sposób przygotowania:

W rondlu rozgrzewamy masło i połowę oliwy. Wkładamy cebulę, przykrywamy i szklimy na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy gałązki tymianku, listek laurowy i cukier, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odkrywamy garnek, gotujemy kolejnych 10-15 minut ? cebula powinna być miękka. Od czasu do czasu mieszamy, aby cebula się nie przyrumieniła. Dodajemy śliwki, sok, ocet i porto. Dusimy na małym ogniu (mieszanina powinna lekko pykać), aż większość płynu odparuje. Na koniec, po zdjęciu z ognia, mieszamy wszystko z resztą oliwy, przyprawiamy do smaku. Jeśli chcemy dłużej przechować tak przygotowaną cebulę, należy ją przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Konfitowana cebula świetnie pasuje do serów, zimnych mięs oraz pasztetów.

Autor
Magazyn Kuchnia
http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/przepisy/spis/158608448/czerwona+cebula+z+porto+i+oliw%C4%85/p
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation