Inne

Słodkości

Szybkie ciastko bez pieczenia

Składniki na 4 ciastka o średnicy 6 cm:
200 g markiz (ja użyłam ciastek OREO)
50 g roztopionego masła

Przygotowanie:
1. Ciasteczka zmiksuj i połącz z roztopionym masłem.
2. Foremki o średnicy ok 6 cm wyłóż folią aluminiową tak aby wystawała po bokach.
3. Masą ciasteczkową wypełnij przygotowane foremki i umieść na 15-20 min w lodówce.

Jeżeli nie masz czasu możesz kupić gotowy budyń.

Składniki na creme patissiere:
6 żółtek
125 g cukru pudru
40 g mąki
500 ml mleka
laska wanilii

Przygotowanie:
1. Mleko zagotować z laską wanilii.
2. Żółtka ucierać z cukrem pudrem za pomocą miksera ok 6-7 min,do momentu kiedy powstanie puszysta, biała masa. Dodać mąkę i mieszać jeszcze 1 min
3. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim masę jajeczną cały czas mieszając.
4. Krem postawić na średnim ogniu i gotować do momentu zgęstnienia. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wystudzić.

Wystudzony krem nakładać na przygotowane schłodzone spody. Dekorować owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation