Kuchnia

kuchnia

Placek jaglany a’la clafoutis z wiśniami
Składniki na 4- 6 osób (forma do ciasta ok. 23 cm średnicy):

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 czubate łyżki drobnej mąki orkiszowej lub innej dowolnej
3 jajka od szczęśliwej kury
500g świeżych wiśni
1-2 łyżki płatków migdałów
masło do wysmarowania formy
3-4 łyżki drobnego cukru trzcinowego nierafinowanego lub inny naturalny słodzik
1 szklanka maślanki lub dowolne mleko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
kilka pistacji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w proporcji wody 2:1 z dodatkiem kawałka kory cynamonu (opcjonalnie)

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.

Do miski wbij jajka, dodaj nierafinowany cukier trzcinowy i dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Dodaj przesianą mąkę, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, maślankę i ekstrakt z wanilii (opcjonalnie). Aby konsystencja była bardziej zwarta możesz masę zmiksować blenderem. Dotyczy to kaszy jaglanej, która po dokładnym zmiksowaniu wpłynie na bardziej lekką i aksamitną konsystencję ciasta po jego upieczeniu.

Do nasmarowanej masłem formy lub naczynia żaroodpornego wlej masę i dodaj wiśnie. Posyp płatkami migdałów. Zapiekaj przez ok. 40 minut w piekarniku z termoobiegiem. Sprawdź w trakcie pieczenia wykałaczką, aby ciasto się nie przypaliło lub nie było surowe przed wyjęciem. Ten deser piecze się nieco szybciej w formie żaroodpornej lub żeliwnej.

Serwuj kiedy ciasto lekko opadnie, najlepiej na ciepło, udekorowane świeżymi wiśniami i delikatnie oprószone drobno posiekanymi pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation