Kuchnia

Nalewki

Nalewka z żurawiny świeżej

Nalewka z żurawiny świeżej to prawdziwy rarytas! Jej smak jest absolutnie wyjątkowy. Na pewno zrekompensuje czas oczekiwania. Trzeba bowiem wiedzieć, że nalewka z żurawiny wymaga niemałych pokładów cierpliwości.

Jej przygotowanie samo w sobie nie zajmuje dużo czasu, jednak okres oczekiwania na pyszny efekt końcowy może zniechęcać niecierpliwych amatorów domowych trunków. Nalewka z żurawiny świeżej gotowa jest po… 6 miesiącach od chwili przygotowania.

Trochę trzeba poczekać, ale jeśli choć raz pokusicie się o własnoręczne jej wykonanie, przekonacie się na własnej skórze, że nalewka z żurawiny świeżej warta jest wszystkich niedogodności!

Składniki:

2 kg żurawiny
1 l wódki
½ szklanki miodu lipowego
½ szklanki soku malinowego

Sposób przygotowania:

Żurawinę oczyść, przełóż do dużego słoika, zalej wódką i pozostaw na 4 tygodnie.

Po tym czasie dodaj miód i sok malinowy. Ponownie odczekaj 4 tygodnie. Raz w tygodniu wstrząśnij słojem, by przemieszać nalewkę.

Do butelek zlej nalewkę znad owoców. Część spod owoców pozostaw do chwili aż się sklaruje. Może to potrwać nawet kilka miesięcy.

NALEWKA Z ŻURAWINY ŚWIEŻEJ - PRZEPIS - ofeminin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation