Kuchnia

Przepisy

Ciasto a'la Maxi King

Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki:

• puszka mleka o smaku krówki
• 1/2 szkl. cukier
• 1 szkl. mleko
• 500g mleko w proszku
• 16g cukier waniliowy
• 1,5 masło
• kilka paczek herbatników
• 100g-200g orzechy ziemne prażone krojone
• 2 czekolada mleczna
• 10 łyżek mleka

Etapy przygotowania:

Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.
Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów lub pokruszonych herbatników zmieszanych z masłem.

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_a_la_maxi_king
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation