Kuchnia

nalewki

Nalewka malinowa
Składniki:

1 kg malin, 15 dag cukru pudru, 1 l 45% wódki ( otrzymanej ze spirytusu ), skórka z 1 limonki.
Przebrane maliny wsypujemy do makutry i porządnie rozcieramy z cukrem pudrem. Makutrę przykrywamy gazą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 doby. Po 48 godzinach masę przelewamy do szklanego słoja i wlewamy wódkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie przecedzamy przez gęste sito i zlewamy do czystego słoja. Do nalewki dodajemy skórkę z wyszorowanej i sparzonej limony, zamykamy i odstawiamy na 4 dni. Limonkę obieramy bardzo
cieniutko ( bez białego miąższu lub ścieramy skrobakiem do cytrusów ). Następnie malinówkę filtrujemy przez bibułę filtracyjną ( celulozowe filtry do kawy, bawełnianą watę lub np. papierowy ręcznik kuchenny- bez nadruków ) i rozlewamy do butelek.
Nalewkę odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce. Jeśli wolicie nalewki słodsze, wystarczy zwiększyć ilość cukru do 40-50 dag. Nie ma przeciwwskazań aby nalewkę dosłodzić już po jej wykonaniu. Najważniejsze aby nam smakowała!
Niektóre źródła podają, że do produkcji nalewki malin się nie płucze.
Aby uzyskać 45% alkohol mieszamy 1 szklankę 96% spirytusu z niepełną szklanką przegotowanej i ostudzonej wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation