Kuchnia

jednogarnkowe

Kalafior po grecku
kładniki:

1 kalafior,
6 marchewek,
2 korzenie pietruszki,
1/4 dużego selera,
4-5 ziemniaków,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
zioła i przyprawy: szczypiorek, sól himalajska lub morska, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki).


Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki. Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce (grube oczka) i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.

Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie "talarki". Posypujemy papryką, solą i kurkumą.

Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ziołami (majeranek, oregano, bazylia) a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation