Kuchnia

Kuchnia

Caketime
Ciasto:

2 i 1/2 szklanki mąki( użyłam pół na pół z mąką orkiszową jasną)
250g masła
200g waniliowego serka homogenizowanego
2/3 szklanki cukru pudru( użyłam zwykłego cukru;)
4 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

7- 8 dużych jabłek
cynamon
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blaszkę około 20x30cm* posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostki masło i rozdrobnić rękoma, rozcierając razem z mąką, do uzyskania kruszonki. Następnie dodać serek homogenizowani i dość szybko zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na dwie części( jedną trochę większą).
Większą część rozwałkować i przełożyć na dno blachy( lub dysk ciasta ułożyć w foremce i rękoma rozprowadzić masę na całą blaszkę). Na ciasto wyłożyć połówki jabłek( rozcięciem do dołu), posypać obficie cynamonem. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Górę jabłecznika nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Piec około 55-60 minut. Przestudzone posypać cukrem pudrem( ja oprószyłam również odrobiną cynamonu).

Smacznego!

*w oryginalnym przepisie użyto formy 25x35- jak dla mnie ciasta jest trochę za mało na tak dużą blaszkę,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation