Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

składniki:

250 ml śmietanki 36%
400 g miodu
3 łyżki masła
250 g prażonych płatków migdałowych
150 g mlecznej czekolady do polewania







wykonanie:

formę do pieczenia o wymiarach 12 x 30 wyłoż pergaminem. Śmietankę i miód wlej do rondla i na małym ogniu powoli doprowadź do wrzenia. mieszaj, aż mikstura stanie się sprężysta, lekko ciągnąca i klarowna (u mnie trwało to ok. 10 minut). zdejmij z ognia i zostaw na chwilę do ostygnięcia, następnie ostrożnie mieszając dodawaj masło i płatki migdałów. mieszankę wlej do przygotowanej formy i zostaw do ostygnięcia na co najmniej na 4 godziny, najlepiej na całą noc. kiedy się zetnie, wyłóż masę na deskę do krojenia i pokrój na małe kawałki.

połam czekoladę i włóż do małego garnuszka. następnie ustaw go na większym z wrzącą wodą. powoli mieszając rozpuść czekoladę. chwytając kolejno każdą kostkę nugatu za jej górną część, zanurzaj je do połowy wysokości w czekoladzie. odkładaj do ostygnięcia na tacę wyłożoną pergaminem.





oczywiście płatki migdałów można zastąpić dowolnymi orzechami ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation