Kuchnia

Słodko

Ciasto pomarańczowe

Składniki:
200g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka octu
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat pomarańczowy
2 szklanki mąki
2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej
do nasączenia:
200ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
dekoracja:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wrzątku
pomarańczowy cukier (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa

1. Utrzeć masło z połową cukru. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, a następnie dodać ocet, cukier waniliowy, parę kropli aromatu pomarańczowego, wymieszać.

2. Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia wsypać do masy, dobrze wymieszać.

3. Białka ubić i pod koniec wsypać pozostały cukier, ubijać jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje i zrobi się lśniąca.

4. Skórkę pomarańczową i połowę białka dodać do ciasta, wymieszać. Dodać resztę białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×30, wyrównać wierzch i piec w temperaturze 170-180oC przez około 40 minut.

5. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem pomarańczowym, odstawić do ostygnięcia.

6. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Przełożyć do pojemniczka z cienką końcówką i udekorować ciasto paseczkami, posypać skórką pomarańczową lub kolorowym cukrem.

Przepis i zdjęcie -> malacukierenka.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation