Kuchnia

kuchnia

królik duszony w cydrze


Mięso królika jest delikatne, kruche, lekkostrawne i zdrowe, a przede wszystkim bardzo smaczne. Bardzo lubię królika duszonego w białym winie z sosem śmietanowo-musztardowym. W tej wersji zamiast tradycyjnie używanego wina dusimy królika w cydrze jabłkowym, z cebulą i przyprawami. Danie jest niezwykle subtelne, a mięso wyjątkowo miękkie i bardzo apetyczne. Dodatkowym atutem dania jest sos z aromatem tymianku, kminku i wędzonego boczku o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Po prostu palce lizać :)
Przepis:
1 królik
1 łyżka octu winnego
100 gram wędzonego boczku
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1 duża cebula
1 szklanka cydru jabłkowego
1 łyżeczka tymianku
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól i pieprz
1 łyżka tłustej śmietany (opcjonalnie)

Królika nacieramy octem i dzielimy na 6 – 8 porcji. Kawałki mięsa doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny. Boczek kroimy w kostkę. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej, rumienimy boczek, wyjmujemy kawałki boczku na talerzyk. Na tłuszcz wkładamy mięso, posypujemy mąką i smażymy na średnim ogniu z każdej strony do zrumienienia. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, posypujemy tymiankiem i zielem angielskim, smażymy około 2 minuty, żeby cebula zmiękła. Wlewamy cydr, dodajemy listek laurowy, przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez około 90 minut. Wyjmujemy mięso na talerz i przykrywamy, żeby nie wystygło. Do sosu ewentualnie dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy, podgrzewamy około 2 minuty (bez gotowania), doprawiamy solą i pieprzem. Mięso polewamy sosem, posypujemy skwarkami i podajemy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation