Inne

Dobre rady

5/6 Produkty, które najlepiej chronią przed rakiem.

4. Czosnek
Na­ukow­cy zna­leź­li w nim ok. 30 sub­stan­cji o dzia­ła­niu an­ty­no­wo­two­ro­wym. Naj­bar­dziej znaną jest al­li­cy­na (jej czo­snek za­wdzię­cza cha­rak­te­ry­stycz­ny ostry za­pach). Zwią­zek ten jest sil­nym prze­ciw­u­tle­nia­czem, ma rów­nież silne wła­ści­wo­ści an­ty­bak­te­ryj­ne. Ba­da­nia prze­pro­wa­dzo­ne w Chi­nach wy­ka­za­ły, że je­dze­nie su­ro­we­go czosn­ku przy­naj­mniej dwa razy w ty­go­dniu może zmniej­szyć ry­zy­ko no­wo­two­ru płuc o ponad 40 proc. Po­chod­ne siar­ki obec­ne w czosn­ku chro­nią rów­nież przed ra­kiem żo­łąd­ka i je­li­ta gru­be­go.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation