Kuchnia

Przepisy

Miód - mniszek i pomarańcza

400 kwiatów mniszka lekarskiego
1litr zimnej wody
1kg cukru
2-4 łyżki soku z cytryny lub wyciśnięty sok z 1 pomarańczy

Zebrane świeże kwiaty mniszka lekarskiego rozkładamy na papierze na 15 min, by wyszły robaczki. Kwiaty wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zagotowane mlecze przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do następnego dnia. Napar musi się moczyć 12 godz. Po tym czasie przecedzamy napar przez sito, a kwiatki wygniatamy. Zagotowujemy w dużym garnku, dodajemy cukier i mieszamy łyżką do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation