Inne

kulinarnie-przekąski,warzywa,kiełbaski

Sylwester po grecku

Śmiemy twierdzić, że nie ma na świecie osoby, która nie lubi kuchni greckiej. Za to nie brakuje takich, które pewnie nawet nie domyślają się, że ich ulubione dania pochodzą właśnie z tego kraju... Podstawą każdej greckiej potrawy jest oliwa z oliwek - bez niej nie istnieje żaden przepis. Sylwester po grecku to stoły uginające się pod ciężarem wszelkiego rodzaju przekąsek i sosów. Do chipsów, bułeczek, pit, a także mięs i świeżych warzyw najlepszym dipem są tzatziki - pasta ze startego, zielonego ogórka z dużą ilością czosnku i jogurtem. Idealne na przystawkę są także nadziewane mięsem mielonym i zapieczone z serem warzywa - papryki, pomidory, bakłażany. Grecy bardzo lubią podawać także placuszki z cukinii, które przyrządzane są dokładnie tak, jak placki ziemniaczane. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, same, bądź z jogurtowym dipem. Pasuje do tego również melitzanosalata - pasta z bakłażanów ze świeżymi ziołami . Na uczcie greckiej na pewno nie zabraknie "gołąbków" zwanych "Dolmadakia", z mięsa mielonego, ryżu i smażonej cebuli, zawiniętych w liście winogron. To potrawa pochodząca z Krety, ale teraz jest już bardzo popularna na terenie całej Grecji. Liście winogron nadają mięsu niepowtarzalny smak i aromat. Ze względu na swoje położenie geograficzne, Grecja słynie z wyśmienitych potraw z ryb i owoców morza. Warto spróbować niespotykanej poza granicami Grecji przystawki zwanej muslitos, czyli szczypców kraba w cieście - przygotowanie tej potrawy w domu nie jest najtańsze, ani najłatwiejsze, za to goście oszaleją. Na koniec można wszystko zagryźć grecką wersją bruschetty - grzanką z serem feta i kaparami, skropioną oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation