Kuchnia

kuchnia alutki

Sernik z kawałkami brownie

Czekoladowe brownie:

6 jajek
220 g cukru
150 g gorzkiej czekolady
250 g masła
40 g ciemnego kakao
180 g mąki pszennej


Całe jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Połamaną czekoladę roztopić w garnku o grubszym dnie, razem z masłem i kakao, podgrzewać tylko do rozpuszczenia się składników. Ubite jajka połączyć z masą czekoladową i mąką. Można mikserem na wolnych obrotach. Ciasto przelać do formy o wymiarach 28cm x 35cm, wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec 12 minut w 160°C. Wystudzone brownie wyjąć z formy i ¾ ciasta pokroić w paski a ¼ pokruszyć.

Masa serowa:

1,20 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie mielonego
40 g budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
5 jajek
3 łyżki kwaśnej śmietany
200 g cukru pudru, lub do smaku
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka ekstraktu z wanilii


W misie miksera umieścić twaróg, budyń i mieszać na małych obrotach miksera, stopniowo dosypując cukier. Wbijać kolejno jajka, za każdym razem mieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę, cukier waniliowy i ekstrakt.

Formę 28cm x 35cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać część masy twarogowej, ułożyć po skosie paski czekoladowego brownie, przykryć pozostałą masą twarogową, wyrównać. Piec 35 minut w 160°C (z termoobiegiem).

Masa śmietankowa z brownie:

500 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka ekstraktu z wanilii
pokruszone brownie


Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, połączyć z ubitą śmietanką i pokruszonym brownie, dodać ekstrakt z wanilii. Masę wyłożyć na upieczony, wystudzony sernik.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation