Kuchnia

Serniki

Sernik z białą czekoladą i musem brzoskwiniowym

Spód
Temperatura pieczenia: 200oC | Czas pieczenia: ok. 15 min.
170 g ciastek digestive
1 czubata łyżka kakao
3 czubate łyżki masła
Masa serowa
Temperatura pieczenia (w kąpieli wodnej): 160oC | Czas pieczenia: ok.1h 30 min.
1kg sera śmietankowego (użyłam sera z wiaderka president)
2 łyżki cukru pudru (można zwiększyć do 4 łyżek jeśli ktoś lubi słodsze wypieki)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki maki ziemniaczanej
4 jajka
200-300 g białej czekolady (dałam 2 tabliczki)
2-3 łyzki mleka
Mus brzoskwiniowy
4 połówki brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa z cukrem
0,5 szkl. gorącej wody
Przygotowanie

Spód. Ciasteczka pokruszyć na proszek, dodać kakao i rozpuszczone, ostudzone masło. Jeśli sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej to na tym etapie przygotowań należy szczelnie owinąć formę folią aluminiową (dla pewności tortownicę owinęłam kilkukrotnie). Na folię wyłożyć papier do pieczenia a następnie masę ciasteczkową. Spód lekko zapiec w temperaturze 200oC przez ok. 15 min (lub odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej). Upieczony spód należy ostudzić.
Masa serowa. Masę krótko miksujemy, by jej zbytnio nie napowietrzyć (tylko do połączenia składników)! Ser zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać mąkę a następnie dodawać kolejno jajka. Na końcu połączyć z roztopioną (z 2-3 łyżkami mleka) czekoladą. Masę serową wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód. Tortownicę umieścić w naczyniu żaroodpornym, wypełnionym wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy). Piec przez ok. 1,5 h, środek powinien być sprężysty (można delikatnie dotknąć palcem). Jeśli sernik jest upieczony, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić go do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjąc z piekarnika i oddzielić od brzegów formy. Sernik zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej (w piekarniku). Rano przygotowałam mus i wstawiłam do lodówki.
Mus brzoskwiniowy. Brzoskwinie zmiksować, dodać galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szkl. gorącej wody. Galaretkę wymieszaną z puree brzoskwiniowym wstawić do lodówki. Tężejącą galaretką polać wierzch sernika. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin.


Read more: http://coolinarnastrefa.blogspot.com/2013/06/sernik-z-biaa-czekolada-i-musem.html#ixzz2V53Ir5D6
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation