Kuchnia

Serniki

Sernik migdałowy z truskawkami

Składniki na migdałowe brownie:

2 jajka
100 g masła
100 g zmielonych migdałów
90 g gorzkiej czekolady
90 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masło roztopić w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i poczekać do jej roztopienia. Lekko przestudzić.

W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewać roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Wsypać zmielone migdały, dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.

Formę o wymiarach 34 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wylać ciasto czekoladowe, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa serowa:

1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
4 duże jajka
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
200 g masła migdałowego*
500 g truskawek
pół słoiczka dżemu truskawkowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg, jajka (w całości), cukier, mąkę, ekstrakt z migdałów. Zmiksować na gładką masę.

Masę serową podzielić na połowę: do jednej części dodać masło migdałowe i zmiksować.

Przygotować formę z upieczonym spodem (może być prosto z piekarnika). Na wierzch wylać białą masę serową, wyrównać. Na nią wylać migdałową masę serową, wyrównać. Na górze poukładać truskawki.

Piec w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu, przez około 1 godzinę lub dłużej, do całkowitego ścięcia sernika na środku (środek powinien być sprężysty). Wyłączyć piekarnik, pozostawić w nim do przestudzenia. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Przed samym podaniem sernik udekorować podgrzanym dżemem truskawkowym - nakładając po łyżeczce na truskawki.

*wykonane mniej więcej z połowy składników na masło migdałowe, podanych w przepisie; można zastąpić masłem z innych orzechów lub nutellą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation