Kuchnia

Kuchnia

Lekka zupa krem z cukinii i kalafiora

650 ml wody
100 ml mleka 1,5%
250 g kalafiora
150 g cukinii
60 g marchwi
30 g pietruszki
30 g selera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 małej cebuli
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki trawy cytrynowej
1/3 łyżeczki kurkumy
chili do smaku

Do gotującej się wody wrzucamy obrane i lekko rozdrobnione warzywa oraz natkę pietruszki.

Całość gotujemy około 25 minut pod przykryciem.

Gdy warzywa będą już wyraźnie miękkie dolewamy mleko i blenderujemy wszystko na krem.

Na samym końcu dodajemy przyprawy i raz jeszcze miksujemy całość.
Dodatek chili rozpocząć od sporej szczypty i stopniowo dodawać po wymieszaniu i spróbowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation