Kuchnia

Kawa mrożona, dobrze schłodzona

Kawa lodowa

Potrzebne będzie:

podwójne espresso, może być przedłużone jeśli lubicie kawę w dużej objętości
kulka lodów waniliowych
bita śmietana (najlepiej ubita z 30% Piątnicy, bo ta się na pewno uda)
sos czekoladowy jako dekoracja

Najwięcej roboty jest oczywiście przy dekoracji, czyli przy sosie czekoladowym. Trzeba połamać tabliczkę gorzkiej czekolady i rozpuścić ją w około 80 ml. gorącego mleka. Dodać łyżkę brązowego cukru i podgrzewać przez kilka minut cały czas mieszając. Na koniec dodać dwie łyżki masła.
Osobno przygotować kawę (pisałem w kilku słowach o tym tutaj).
Ubić śmietanę z odrobiną cukru pudru i soku z cytryny.
Kawę wlać na dno szklanki, dodać lody waniliowe i delikatnie zamieszać. Na wierzchu wybudować kopczyk z bitej śmietany (uda się najlepiej jeśli użyjecie rękawa cukierniczego). Udekorować sosem czekoladowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation