DIY - zrób to sam

Bułeczki

Ciabatta z oliwą

Składniki

Składniki na zaczyn
135 g mąki pszennej
135 g wody
2 g suchych drożdży lub 4 g świeżych

Składniki na ciasto właściwe
320 g mąki pszennej + ¼ szklanki do podsypania i formowania ciabatt
190 g wody
10 g soli
3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
15 g oliwy z oliwek
zaczyn
1 łyżeczka cukru

Instrukcje

Przygotowanie zaczynu
1.Do miski wlać wodę dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia, dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto
2.Miskę szczelnie przykryć folią, odstawić na 12 - 16 godzin, najlepsza temperatura dla zaczynu to około 21 st C
3.Po tym czasie, zaczyn przełożyć do miski miksera, dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać przez 5 minut ( końcówka hak )
4.Miskę przykryć folią spożywczą, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce
5.Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, złożyć ciasto na cztery części
6.Nożem odciąć bułki, wielkość dowolna
7.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką, przenieść dobrze oprószone mąką ciabatty, układać z zachowaniem odstępów
8.Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1, 5 godziny w ciepłe miejsce
9.Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C
10.Tuż przed wstawieniem ciabatt do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu i natychmiast wsunąć blachę z ciabattami
11.Ciabatty pieczemy przez 20 - 30 minut w zależności od wielkości, jeśli bułki zaczną się zbyt szybko przypiekać, należy zmniejszyć temperaturę o 20 st C
12.Po upieczeniu wyjąć ciabattty na kratkę i wystudzić
13.Smacznego!


Notatki
Formując ciabatty należy mieć pod ręką mąkę do podsypywanie, przydaje się gdyż ciasto jest bardzo klejące
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation