Kuchnia

Cuisine

Zupa meksykańska – 6 porcji po 100 kcal

Składniki:

400g ugotowanej czarnej fasoli
400g świeżych bardzo dojrzałych pomidorów
3 łyżki kukurydzy 45 g
1,5 l bulionu przygotowanego samemu według mojego przepisu
Pół cebuli 50g
2 ząbki czosnku
Łyżeczka oliwy 5g
Kminek, papryka, kolendra, sól, pieprz, chili

Przygotowanie:

Fasolę namocz na noc według opisu na opakowaniu. Gotuj w wodzie przez 40 minut bez żadnych przypraw. W rondlu na łyżeczce oliwy podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgniecione ząbki czosnku. Zalej 1,5 litra bulionu, dodaj odsączoną fasolę, obrane, pokrojone pomidory razem z sokiem oraz kukurydzę. Zagotuj i dopraw do smaku przyprawami. Gotuj około 10 minut i dodaj wody, jeśli zupka jest zbyt intensywna lub mocniej dopraw, jeśli jest zbyt mało aromatyczna. Jeżeli masz świeżą kolendrę posyp nią zupę na talerzach.

Jeżeli brakuje Ci czasu, możesz użyć fasolę z puszki, jednak jest ona pozbawiona wielu cennych składników. Zimą można wykorzystać pomidory z puszki, ponieważ świeże nie mają aromatu.

Zupa meksykańska jest jedną z moich ulubionych i mam nadzieję, że Wam również posmakuje. Jeżeli lubicie smaki Meksyku, to na mojej stronie znajdziecie wiele przepisów na dietetyczne wersje dań meksykańskich. Można z nich ułożyć prawie cały jadłospis:) Jeśli nie wiesz, jak ułożyć swój jadłospis diety 1200 kcal lub innej przeczytaj zakładkę dieta. A jeśli nie znalazłaś/łeś na stronie swoich ulubionych przepisów, to zaproponuj mi przepis, a ja przerobię go na wersję dietetyczną. Życzę miłego dietowania!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation