Kuchnia

Kuchnia - Chleb

Bagietki bez wyrabiania

/proporcje na 4 bagietki/

* 600 g mąki pszennej (ja używam mąki chlebowej typ 750 lub mąki 650)
* 10 g świeżych drożdży ( kulka wielkości orzecha laskowego) lub 3/4 łyżeczki suchych
* 1 i 1/2 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
* ok 1 i 1/2 szkl wody

Do większej miski wsypać mąkę, wlać oliwę, drożdże rozrobione w szklance wody, dosypać sól i cukier. Wymieszać dolewając resztę wody, ręką połączyć składniki. Ciasto powinno być zwarte ale jeśli będzie zbyt twarde dolać trochę więcej wody - ale nie przesadzać bo ciasto przez noc lekko zrzednie i będzie w sam raz.
Miskę przykryć szczelnie np folią spożywczą lub włożyć do reklamówki. Pozostawić w temp. pokojowej na blacie kuchennym na 12 - 20 godzin.
Na drugi dzień ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko złożyć - jak kopertę - i podzielić na 4 równe części. Każdą rozpłaszczyć dłonią na kwadrat ( 20x20 cm) i zwinąć w rulon. Zlepić zawinięty koniec i ułożyć na omączonej stolnicy zlepieniem pod spód. Oprószyć lekko mąką i przykryć ściereczką, pozostawić na 40 -60 minut do podrośnięcia. W tym czasie dobrze nagrzać piekarnik do 250stC. Przełożyć bułki na płaską blachę lub formę bagietkową i naciąć np żyletką lub skalpelem. Wstawić do upieczenia na 25 minut, spryskując piekarnik na początku i drugi raz po 5 minutach.
Wyjąć, ostudzić i delektować się:)
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2013/10/bagietki-bez-wyrabiania.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation