Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na około 1,8 litra:

400 ml mleka
500 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki cukru (lub trochę więcej, do smaku)
4 żółtka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka puree z dyni*
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka rumu

W misie miksera umieścić żółtka, syrop klonowy, cukier (oba rodzaje) i zmiksować (końcówką do ubijania białek) na jasną, puszystą masę. Dodać cynamon, imbir, gałkę i zmiksować.

Mleko i kremówkę umieścić w garnku, lekko podgrzać. Dodać masę żółtkową, wymieszać i cały czas podgrzewać, do zgęstnienia. Uwaga: nie można doprowadzić do wrzenia! (masa od razu się zwarzy)?. Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać puree z dyni, otartą skórkę z pomarańczy, rum, wymieszać. Wystudzić i schłodzić w temperatury lodówkowej (najlepiej przez całą noc).

Mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.

Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzoną mieszanką z lodówki zmiksować, by lody się napuszyły, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia kilka razy zamieszać w pojemniku łyżką lub mikserem, by nie wytworzyły się kryształki lodu.

*Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym celu dynię umyć i przekroić na mniejsze części (małą dynię pokroiłam tylko na 4), wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation