Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lody kawowe

Sposób wykonania:
Do miski przełożyć żółtka.
Dodać do nich cukier i razem ucierać na puszystą masę.
Natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Wówczas dodać jeszcze kawę i delikatnie połączyć.
Następnie wymieszać masę z żółtek z białkową pianą.
Śmietanę również ubić na sztywno i dodać do reszty składników, delikatnie połączyć.
Całość przelać do naczynia w którym będą mrozić się lody.
Wstawić do zamrażalki.
Po około 1 godzinie wyjąć masę z zamrażalki i całość zmiksować.
Wówczas ponownie wstawić do zamrażalki i po godzinie ponownie zmiksować.
Wstawić jeszcze raz do zamrażalki i już całkowicie zamrozić.


Lody kawowe


Drukuj
Składniki:
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
500 ml śmietanki kremówki
4 jajka
¾ szkl cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Do miski przełożyć żółtka.
Dodać do nich cukier i razem ucierać na puszystą masę.
Natomiast białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Wówczas dodać jeszcze kawę i delikatnie połączyć.
Następnie wymieszać masę z żółtek z białkową pianą.
Śmietanę również ubić na sztywno i dodać do reszty składników, delikatnie połączyć.
Całość przelać do naczynia w którym będą mrozić się lody.
Wstawić do zamrażalki.
Po około 1 godzinie wyjąć masę z zamrażalki i całość zmiksować.
Wówczas ponownie wstawić do zamrażalki i po godzinie ponownie zmiksować.
Wstawić jeszcze raz do zamrażalki i już całkowicie zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation