Kuchnia

Coś na ząb

WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA

Składniki:

500 g karkówki wieprzowej, po pół papryki czerwonej i zielonej, 3 cebule dymki razem ze szczypiorem, 1 średnia marchewka, kilka suszonych grzybów mun, garść kiełków fasoli mung, sól, pieprz syczuański, szczypta mielonej papryki ostrej wędzonej, 1 jajko, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, olej arachidowy, 1 łyżka miąższu pomidorowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka chutney z mango, 75 ml soku pomarańczowego

Mięso umyć, pokroić w paseczki, przyprawić obficie solą, pieprzem syczuańskim, szczyptą wędzonej ostrej papryki, dodać roztrzepane jajko i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed wyjęciem mięsa z lodówki przygotować resztę składników: grzyby mun namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie pokroić w paseczki, papryki pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, dymki w talarki. W miseczce wymieszać miąższ pomidorowy, sos sojowy, ocet ryżowy i chutney. W woku rozgrzać 1-2 łyżki oleju arachidowego i smażyć mięso ze wszystkich stron przez kilka minut. Mięso wyjąć z woka i wrzucić papryki i marchewkę, obsmażyć przez ok. 3 minuty, następnie dodać mięso, dymkę i kiełki. Do potrawy wlać przygotowany wcześniej sos i chwilę dusić. Potrawę zagęścić resztą mąki ziemniaczanej (pół łyżki) wymieszanej z sokiem pomarańczowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation