Kuchnia

Food/Drinks

Sałatka z brokułów i cukinii
Najlepiej wybrać do niej młodą, czyli małą cukinię z miękką skórką. Takie nie mają jeszcze wyrośniętej części z nasionami i wystarczy pokroić je w plasterki. Te większe sztuki z twardą skórą należy obrać i usunąć ich miękki środek, a pozostałe części pokroić na mniej więcej równe kawałki.
Brokuły trzeba zblanszować, czyli wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku. Półtwarde, nie całkowicie miękkie są najlepsze. Tym razem użyłam dodatku sera feta i posypałam całość prażonym słonecznikiem. Rokpol, błękitny lazur, czy inny ser z niebieską pleśnią byłby równie odpowiedni z posypką z siekanych, włoskich orzechów.
składniki:

- brokuł
- mała cukinia
- 10 dkg sera typu rokpol, błękitny lazur itp , na zdjęciach feta
- garść posiekanych orzechów włoskich lub słonecznika
- pół małego opakowania jogurtu naturalnego
- trzy łyżki ketchupu
- łyżka majonezu
- sól

Brokuł podzielić na nieduże różyczki, wrzucić na minutę, dwie do osolonego wrzątku, wyjąć łyżką cedzakową na duży talerz. Cukinię pokroić w centymetrowe plastry, osolić lekko i zgrillować na patelni. Jeśli ktoś nie ma patelni grillowej, może użyć zwykłej z bardzo małą ilością rozgrzanego masła. Cukinia ma być półtwarda, zatem wystarczy krótki czas smażenia.Wyłożyć ją na brokuły, na wierzch pokruszyć ser. Jogurt, ketchup i majonez wymieszać. Powstałym sosem polać sałatkę, posypać posiekanymi i podprażonymi na suchej patelni orzechami lub słonecznikiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/10/saatka-z-brokuow-i-cukinii.html#sthash.nPLlLxdC.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation