Kuchnia

Potrawy z makaronu

Świderki z tuńczykiem i cukinią
Składniki
ilość porcji: 4
250 g świderków (np. fusilli, ronini, cavatappi)
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżeczki drobnego cukru
2 łyżki czerwonego sosu pesto
1 łyżka białego lub czerwonego octu winnego
2 łyżki kaparów
6 pomidorów, bez skórki, pokrojonych w ósemki
200 g tuńczyka w zalewie (z puszki), odsączonego i lekko rozdrobnionego
6 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na pół
natka pietruszki, do przybrania
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min. › Gotowanie: 10min. › Gotowe w: 25min.
Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić.
W czasie gdy gotuje się makaron, podgrzać w rondelku połowę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i podsmażać 3 minuty, często mieszając. Dodać pozostałą oliwę, wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Dodać cukier, czerwony sos pesto, ocet winny i kapary. Podgrzewać przez chwilę, mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w sos. Mieszając, dodać pomidory, przełożyć wszystko do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
Dodać makaron, tuńczyka oraz oliwki i delikatnie wymieszać. Nakładać na cztery talerze albo przełożyć do salaterki. Przybrać listkami natki pietruszki i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation