Kuchnia

Pieczenie

Ciasto:
2 szt. jajek
40 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Masa serowa:
2 opak. Sernika jogurtowego na zimno Dr. Oetkera
2 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1000 ml mleka
300 g jogurtu naturalnego 2 % tł.Sposób przygotowania:
Przygotować okrągłą formę o ø 24 cm, posmarować ją masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, przesiać przez sitko. Z białek i soku z cytryny ubić sztywną pianę, dodając cukier powoli miksować, następnie dodawać po jednym żółtku, a gdy masy się połączą, dodać mąki i wymieszać. Następnie dodać 1 tubkę barwnika niebieskiego, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej foremki.
2
Pieczenie:
Ciasto wstawić do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180°C
Piekarnik elektryczny: 180°C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.
Czas pieczenia: około 40 min.
Gdy ciasto się upiecze wystudzić je, wyjąć z foremki – ściągnąć z ciasta papier do pieczenia, jeśli był używany. Foremkę umyć, osuszyć, boki posmarować oliwą lub masłem. Włożyć na spód upieczone ciasto.
3
Masa serowa:
Do wysokiego naczynia wlać 1000 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać jogurt naturalny i miksować przez 2 minuty. Do masy dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do foremki, rozsmarować dokładnie w formie i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation