Kuchnia

Jedzonko

SKŁADNIKI:
6 średniej wielkości bananów
śmietanka tortowa 36%, Śnieżka do zagęszczenia
Toffi krówka 1 puszka
czekolada gorzka (tylko do posypki)
Herbatniki maślane zwykłe
margaryna do pieczenia 150 gram
JAK PRZYGOTOWAĆ BANOFFEE PIE:
Ciasto jest warstwowe: 3 warstwy bananów, 2 warstwy toffee, 2 warstwy śmietanki.

1. Herbatniki ugnieść na miazgę, margarynę rozpuścić, połączyć herbatniki z margaryną, przełożyć do wyłożonej folią tortownicy. Ułożyć równo łyżką spód ciasta.
2. Banany pokroić w plasterki. Najlepiej 2 banany na jedną warstwę. Położyć pierwszą warstwę bananów.
3. Puszkę Toffee otworzyć. Wyłożyć na banany warstwę toffi (1/2 puszki).
4. Śmietankę ubić z śnieżką na twardą masę. Podzielić na dwie części. Wyłożyć na toffee jedną część śmietanki.
5. Powtórzyć proces: banany, toffee, śmietanka.
6. Na wierzch wyłożyć dekoracyjnie ostatnią część bananów i posypać startą czekoladą.
7. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

INFORMACJE DODATKOWE
Nie krój wszystkich bananów od razu, aby nie ściemniały.Spód ciasta można przygotować również na bardziej skomplikowany sposób. Wystarczy dodać do ciastek pokruszone migdały i orzechy laskowe. Wszystko wyłożyć do tortownicy i zapiec przez 10 - 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Bez pieczenia też dobre :)

Przewidywana cena: do 17 zł
Czas wykonania: 20 minut
Czas oczekiwania: 2 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation