Kuchnia

koktajle i smootie

Ale Meksyk! - Aqua fresca mango

Składniki:
1 dojrzałe mango
250 – 350 ml wody mineralnej gazowanej
1 limonka na sok
1 łyżka cukru trzcinowego
liście świeżej mięty
limonka do dekoracji
Przygotowanie:
Mango pokrój na kwadraty.

Wrzuć do blendera i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj wodę, sok z limonki, cukier i listki mięty. Ilość wody i cukru zależy tak naprawdę od upodobań.
Zblenduj raz jeszcze wszystko do połączenia składników.
Rozlej do szklaneczek, udekoruj miętą i plasterkami limonki.

W oryginalnym przepisie na aqua frescę mango po zblendowaniu, należy je jeszcze przecedzić przez ściereczkę lub sitko, tak aby oddzielić sok z mango od miąższu. Zrezygnowaliśmy jednak z tego bo szkoda nam było soczystego, słodkiego miąższu z mango, przecież to samo zdrowie :)
Do tak przygotowanej aqua fresci można dodać odrobinę tequili lub rumu.
Szczególnie polecamy na gorące, upalne wieczory.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation