Kuchnia

Kuchnia

Knedle ze śliwkami


Składniki:
na 16 knedli

600 g ugotowanych ziemniaków
100 ml mąki pszennej
150 ml mąki kukurydzianej
1 jajko
16 śliwek typu węgierki

Dodatkowo

3 łyżki masła
2 łyżka zmielonych migdałów
cukier

Wykonanie:

Z ziemniaków, jajka i mąki zagnieć ciasto. Zrób rulon i podziel ciasto na 16 równych porcji, u mnie około 60 gram.
Wypestkuj śliwki, przeznacz jedną śliwkę na jednego knedla. Uformuj knedle w kształcie kulki i wrzuć do gotującej i osolonej wody. Gotuj dopóki knedle nie wypłyną pod powierzchnię, około 5- 8 minut. Moje knedle wyszły dosyć duże, więcmusiały się dłużej gotować.
Zrumień migdały na maśle i dodaj knedle. Przysmaż je lekko. Podawaj posypane cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation