Kuchnia

Jedzonko

Makaron wstążki z kurczakiem - przepis

Przepis na 4 porcje:
- 50 dag makaronu wstążki
- podwójna pierś kurczaka
- 4 ostre marynowane papryczki chili
- zielona papryka
- mały kubek śmietany 18 proc.
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- suszony rozmaryn

Sposób wykonania:
1. Pierś kurczaka umyj, pokrój w paski, oprósz solą, pieprzem. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Trzymaj w cieple.

2. Zieloną paprykę przekrój na pół, wytnij gniazdo nasienne, pokrój miąższ w paski. Mięso zrumień ze wszystkich stron w rondlu na reszcie oleju, dodaj pokrojoną paprykę. Gdy zmięknie, zmniejsz ogień i wlej śmietanę. Dodaj marynowane papryczki chili, rozgnieciony czosnek, szczyptę rozmarynu i duś pod przykryciem ok. 15 min. Sos wymieszaj z makaronem i od razu podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation