Kuchnia

Jedzonko

Pyszne pralinki kokosowe, bardzo przypominające w smaku batonik Bounty. Do tego przepisu potrzebna będzie silikonowa forma do czekoladek (pralinek) lub kostek lodów i nieduży pędzelek. W przypadku braku takich form można również zrobić pralinki ręcznie, formując kulki z masy kokosowej i obtaczając je w czekoladzie. Profesjonalnie przygotowane pralinki powinny być oblane utemperowaną kuwerturą. (Ja rozpuściłam zwykłą czekoladę w kąpieli wodnej). O temperowaniu kuwertury i roztapianiu czekolady pisałam tutaj.

Składniki:

120g czekolady mlecznej lub kuwertury mlecznej
25g kokosu
70g czekolady białej
30ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę mleczną utemperować).
Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
Czekoladę białą razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kokos i wymieszać. Przestudzoną masę kokosową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady mlecznej. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
Formę wstawić do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation