Kuchnia

zupy

Saksońska zupa ziemniaczana-POLECAM
Składniki na 4 osoby:
- pęczek włoszczyzny,
- 500 g ziemniaków,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g bekonu,
- łyżka smalcu,
- listek laurowy,
- suszony majeranek,
- litr bulionu,
- 3 gałązki pietruszki,
- sól pieprz gałka muszkatołowa,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Włoszczyznę (korzeń pietruszki, marchewkę, seler) oraz ziemniaki umyć obrać i pokroić na grube kostki (lub krążki). Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Bekon pokroić w paski i usmażyć na smalcu, aby był chrupki, a następnie odłożyć. W pozostałym tłuszczu dusić przygotowane warzywa przez ok 5 minut. Zalać bulionem, doprawić majerankiem i liściem laurowym. Gotować przez ok 20 minut. Wyjąć listek laurowy, a zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do talerzy. Do każdego talerza dodać po łyżce śmietany oraz uprażony bekon. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Czas przygotowania: 50 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation