Inne

kulinarnie-chlebki,bułeczki,paszteciki,pizze

Domowe zbójnickie hamburgery + przepis na bułki - fast food (2) - Kurcze sPieczone - bloog.pl

Potrzebujemy:
bułki na hamburgery: (10 sztuk)
500 g mąki pszennej typ 450
300 ml mleka
10 g świeżych drożdży
50 g miękkiego masła
2 płaskie łyżki cukru
1 łyżeczkę soli
sezam
kotlety:
600 g dobrej jakości mielonego mięsa
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
1 jajko
sól, pieprz
bułka tarta
placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
2 jajka
2-3 łyżki mąki
1 średnią cebulę
1 łyżkę śmietany
sól, pieprz
dodatkowo:
plastry boczku
żółty ser
ogórki kiszone
sos czosnkowy
Wykonanie:
Bułki na hamburgery: Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Zalewamy ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15-20 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy rozczyn drożdżowy, masło i sól. Mieszamy, zagniatamy, wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe gdy nie klei się do ręki a po rozciągnięciu nie rozrywa się i tworzy błonkę. Wyrabianie trwa ok. 20 minut. Ciasto odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie oddzielamy porcje po ok. 90 g, formujemy kulki, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy ok 15 minut.
Kotlety mielone: Cebulę kroimy w kostkę czosnek przeciskamy przez praskę, przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, przesmażoną ostygniętą cebulę z czosnkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szybko do połączenia składników. Z masy formujemy cienkie kotlety, obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią.
Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajka, mąkę, śmietanę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Masę mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, masę ziemniaczaną nakładamy na patelnie łyżką, formujemy okrągłe placki. Smażymy na rumiano, kilka minut z każdej strony.
Plastry boczku smażymy na chrupko na suchej patelni.
Bułki przekrawamy na pół, Na dolnej części kładziemy kolejno: kotlet mielony, plaster żółtego sera, placek ziemniaczany polany sosem czosnkowym, chrupiący boczek i plastry ogórka. Przykrywamy górną połówką bułki. Całość podgrzewamy w mikrofali.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation