Kuchnia

Przepisy - zdecydowanie do powtórzenia

GRECKIE BIFTEKI Z FETĄ I MIĘTĄ

Składniki na 6 sztuk:



* 800 g mięsa mielonego

* 1 jajko

* 15 listków mięty - drobniutko posiekane

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżeczka oregano

* 2 ząbki czosnku

* 2 łyżki bułki tartej

* sól

* pieprz

* 1 opakowanie fety

* olej do smażenia

* odrobina mąki



Sos:



* 1 duże opakowanie jogurtu greckiego

* 2 łyżki śmietany 18%

* 1 łyżka octu winnego

* 1 duży ogórek szklarniowy (lub 3 -4 gruntowe)

* 1 duży ząbek czosnku

* 5 posiekanych listków mięty

* sól



Mięso łączymy z miętą, oregano, rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso łączymy z jajkiem i bułką tartą. Dokładnie mieszamy.

Fetę kroimy w 6 słupków. Mięso porcjujemy w 6 kulek. Na lekko oprószonej mąką desce spłaszczamy dłonią mięso aby utworzyło okrągły placek, po środku którego układamy fetę i sklejamy mięso z każdej strony. Utworzą nam się wałeczki.

Mięso obsmażamy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego (lub do formy) i zapiekamy w piekarniku ok 30 min w 200 stopniach. W czasie pieczenia przygotowujemy sos.

Jogurt łączymy przy użyciu trzepaczki ze śmietaną, octem, rozgniecionym czosnkiem, posiekaną miętą i solą. Ogórka ucieramy na najgrubszych oczkach tarki (ze skórką) i dokładnie odciskamy z soku na sicie. Ogórek dodajemy do jogurtu i odstawiamy do lodówki na chwilę, aby smaki się połączyły.

Gorące bifteki podajemy z sosem i pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub pieczywem.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/10/Greckie-bifteki-z-feta-i-mieta.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation