Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

foood lovers

Kardamonovy: Pieczony camembert z frytkami z batatów

Składniki:
1 camembert w drewnianym pudełku
3 bataty
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
(przepis na 2 porcje)

Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Wrzucamy do miski, oprószamy sporą ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, polewamy olejem, wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Z camemberta wycinamy górną skórkę, około 0,5 cm od rantu, wtedy mamy pewność, że ser nie wypłynie podczas pieczenia. Posypujemy rozmarynem, wciskamy do niego parę cienkich plasterków czosnku. Ser wkładamy do dolnej części drewnianego pudełka, całość zawijamy folią aluminiową i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach, aż camembert się rozpuści.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation