Kuchnia

ziemniaki

Ziemniaki faszerowane porami

Składniki na około 4 porcje:

6 ziemniaków

Farsz:

2 pory, biała i jasno zielona część
4 gałązki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
olej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki dokładnie wyszorować, delikatnie osuszyć i nakłuć widelcem. Włożyć do gorącego piekarnika i piec do miękkości przez około 30 - 45 minut w zależności od wielkości ziemniaków.
W międzyczasie pory pokroić w talarki. Na dnie dużej patelni rozgrzać olej, dodać pory oraz tymianek i smażyć na niedużym ogniu przez około 5 - 8 minut do czasu, aż lekko się zeszklą. Dodać wędzoną paprykę, cukier i smażyć kolejne 5 - 8 minut do czasu, aż będą bardzo miękkie.
Upieczone ziemniaki wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na pół i wydrążyć łyżką, miąższ przełożyć do dużej miski.
Miąższ ziemniaków rozgnieść przy pomocy praski do ziemniaków, następnie dodać pory, płatki drożdżowe, gałkę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Tak przygotowany farsz nałożyć do ziemniaków. Wsunąć do gorącego piekarnika na 8 - 10 minut i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation