Kuchnia

JEDZENIE

Sernik pomarańczowy z kremem straciatella
Spód
Składniki:

2 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kakao

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka oraz przesianą mąkę z kakao. Wymieszać całość delikatnie za pomocą łopatki i wylac do tortownicy o średnicy 22cm.
Piec ok. 15-20 minut w 180ºC, aż wbity patyczek będzie suchy.
Masa serowa
Składniki:

1kg kremowego sera z kubełka
szklanka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
4 duże jajka
2 pomarańcze
łyżka mąki pszennej*
łyżka mąki ziemniaczanej*

/wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową/

Z pomarańczy zetrzeć skórkę(lub tak jak ja aby byłą w dużych kawałkach ściąć ją obieraczką do warzyw i posiekać nożem) i wycisnąć sok.
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę bez grudek.
Masę serową wylać na upieczony spód(może być ciepły). Piec w 180ºC przez 60-70 minut(przy poruszaniu tortownicą środek może delikatnie dygotać). Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku, a gdy ostygnie wstawić do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej 4-5 godzin.
Krem straciatella
Składniki:

300g śmietany 36%
2 łyżki mascarpone lub innego gęstego, kremowego serka
2 łyżki cukru pudru
60g startej na tarce gorzkiej czekolady

/wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone/

Śmietanę z cukrem i serkiem ubić na sztywno, pod koniec miksowania wsypać startą czekoladę.
Na sernik wyłożyć przygotowany krem i schłodzić dodatkową godzinę.
Smacznego!
* - ilość mąki zależy od tego jakiego sera użyliśmy. Jeśli był bardzo rzadki można zwiększyć ilość lub dłużej piec sernik
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation