Kuchnia

deser

Clafoutis- pyszny francuski deser

Ciasto:
60 ml śmietanki
100 ml mleka 3,2%
1 jajko+ żółtko
60 g mąki
3-4 łyżki brązowego cukru/ksylitol
szczypta soli
laska wanilii
ew. łyżka rumu lub brandy

Owoce: czereśnie, wiśnie(bez pestek oczywiście) lub maliny - tyle, by zakryć dno naczynia lub więcej(kto jak lubi)

Śmietankę i mleko podgrzać z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i cukrem.(nie zagotowywać!)
Do mąki dodać żółtka, wlać część śmietanki, wymieszać(tak by nie powstały grudki!), dodać resztę śmietanki.
Foremkę wyłożyć owocami, przestrzenie między nimi zalać ciastem. Piec 20-30 min.. Podawać prosto z pieca.

Smacznego;))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation