Kuchnia

Kuchnia

Cannelloni z kurczakiem

Składniki

1 opakowanie/250 gram/, makaronu Cannelloni nr. 53 Lubella
1 podwójna piers z kurczaka ,/ zemleć w maszynce/.
2 cebule –pokroić w kostkę
1 większa marchew – starta na srednich oczkach tarki
390 gram krojonych pomidorów w kartoniku ,,Potravka’’
2 łyżki sosu słodko- kwasnego Tao Tao
2 pokrojone ząbki czosnku
1 szklanku bulionu drobiowego wykonana z 1 kostki bulionowej
Oregano, bazylia, zioła włoskie, Vegeta , pieprz kolorowy, duża szczypta cukru
Starty ser żółty Gouda/pół kostki/

Etapy przygotowania

Cebule zeszklić na oleju z masłem/1:3/, oprószając ją cukrem i Vegetą.
Dodać startą marchew, przesmażyć chwilę i dodać zmielone mięso, smażąc mieszać aż mięsko zbieleje.
Wlać pomidory krojone i dodać czosnek, chwilę poddusić i doprawić sosem słodko- kwasnym, oregano, bazylią, pieprzem, Vegetą i ew. ziołami włoskimi.
Poddusić kilka minut.
Ciepłym farszem napełnić rurki makaronowe/ja stawiam ją na spodeczku, a z góry napełniam farszem, ugniatając delikatnie, aby wypuscić powietrze i zlikwidować puste luki/.
Makaronu nie obgotowuję , nie ma takiej potrzeby.
Rurki z farszem układam w natłuszczonej masłem roslinnym formie szklanej do zapiekania. Wyszło 19 rurek.
Z boku formy wykładam resztki sosu i wlewam 0,5 szklanki bulionu.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na ok. 35 minut.
Po 20 minutach wlać resztę bulionu i skropić wierzch zapiekanki.
Po 35 minutach wyjąć z piekarnika, odkryć i posypać serem żółtym startym na grubych oczkach.
Zapiec już bez pokrywy przez ok. 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation