Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Prażuchy
1 kg ziemniaków (nie mogą to być bardzo młode ziemniaki)
3 czubate łyżki pszennej mąki
sól

do podania:
skwarki ze słoniny lub boczku (mi najbardziej smakują skwarki z wędzonego boczku z papryką)
Przepis



Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 minut.
Odlej tyle wody, by zostało jej około szklanki, ziemniaki posyp mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (około 10 minut).
Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.
Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach.
Prażuchy podawaj ze skwarkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation