Kuchnia

Kuchnia CIEPŁA (V)

Buraczane pancakes
czyli buraczane naleśniki

Składniki na około 12 placuszków

Składniki suche:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki chili
1/3 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki
szczypta czarnego pieprzu

Składniki mokre:

3/4 szklanki soku buraczanego
1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1 łyżka oleju
oraz: olej do smażenia


Przygotowanie:

Siemię lniane zalać wodą i odstawić na kilka minut. W międzyczasie w dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki; w mniejszej miseczce połączyć dokładnie wszystkie mokre składniki wraz z siemieniem, najlepiej użyć do tego trzepaczki.
Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i krótko wymieszać tylko do połączenia składników, można użyć trzepaczki albo silikonowej szpatuły.
Na dnie patelni rozgrzać olej roślinny, dodawać po łyżce ciasta i na średnim ogniu smażyć przez około 1 minutę - kiedy brzegi placuszka zaczną się złocić należy go przewrócić i smażyć z drugiej strony. Krótko odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady:

dokładnie wymieszajcie składniki mokre oraz składniki suche, ale kiedy będziecie je łączyć mieszajcie je bardzo krótko, wyłącznie do połączenia się składników. Lepsze będzie ciasto z kilkoma grudkami, niż ciasto mieszane za długo.
wybierzcie ulubioną patelnię z dobrą powłoką - ja korzystam z patelni granitowych i zdecydowanie są to najlepsze patelnie, na jakich kiedykolwiek pracowałam.
bardzo mocno rozgrzejcie olej, łyżka ciasta położona na oleju powinna od razu zacząć się smażyć. Jeśli olej będzie za zimny, to placuszki go wypiją i będą tłuste oraz mało chrupiące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation