Kuchnia

gotowanie

Cepeliny (kartacze) z zasmażaną kapustą
Składniki

Cepeliny:
250g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
500g surowych ziemniaków
50g mąki pszennej

300g ugotowanego mięsa, np. łopatki wieprzowej
ugotowana włoszczyzna - 1 mała marchew, 1 mała pietruszka, 1 mały seler
1 cebula
łyżka oleju
sól
czosnek granulowany
świeżo mielony pieprz

do podania: wędzona słonina albo kwaśna śmietana

Zasmażana kapusta:
500g kiszonej kapusty
2 łyżki oleju
łyżeczka majeranku
szczypta chilli
szczypta soli
szczypta kminku

Nadzienie do cepelinów:
Cebulę zeszklić na oleju. Ugotowane mięso i włoszczyznę zmielić w maszynce. Do zmielonego mięsa dodać cebulę, pieprz, sól oraz łyżkę oleju.

Cepeliny:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc. Połączyć dwa rodzaje ziemniaków i dodać do nich mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, gęste ciasto (może być lekko lepkie, dlatego podczas formowania klusek polecam zmoczyć ręce w ciepłej wodzie).
W garnku zagotować lekko osoloną wodę.
Kawałek ciasta spłaszczyć na dłoni i na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zakleić, formując okrągłe kluski. Uformowane cepeliny włożyć do wrzątku, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15-20 minut, aż ciasto nie będzie surowe.

Zasmażana kapusta:
Kiszoną kapustę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i wrzucić kapustę. Podsmażać przez kilka minut na średnim ogniu. Podlać szklanką wody. Doprawić chilli, majerankiem, solą i kminkiem. Dusić na małym ogniu do miękkości przez około 30 minut, w razie potrzeby od czasu do czasu podlewając wodą.

Cepeliny podawać z okrasą z podsmażanej wędzonej słoniny albo z kwaśną śmietaną
i z zasmażaną kapustą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation