Kuchnia

☆ Kulinarne ☆ - Ciasteczka ☆

Jak zrobić ciasteczka grzybki? - porady tipy.pl

Jak zrobić ciasteczka grzybki?

Te ciasteczka są naprawdę urocze! Nie znam chyba osoby, która nie zwariowałaby na ich punkcie. To ulubiony przysmak dzieci oraz hit każdych świąt i urodzin. Nic dziwnego. Nie tylko wyglądają jak prawdziwe grzyby, ale również wspaniale smakują (nie myśl tylko, że smak ten ma coś wspólnego z grzybami). Przygotowanie tych ciasteczek jest trochę pracochłonne, ale nie powinno sprawić ci większych problemów. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku.
Rzeczy, których potrzebujesz:
na 36 ciasteczek: 55g kremowego masła w temperaturze pokojowej, ½ szklanki cukru, 2 jajka w temperaturze pokojowej, ¼ szklanki jogurtu naturalnego, ¾ szklanki miodu, 4 szklanki mąki, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 ¼ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki imbiru, na lukier: ¼ szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka kakao deserowego
W średniej wielkości misce zmieszaj mąkę, sodę i przyprawy. Odstaw na bok.

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, po każdym dobrze miksując całość. Wmieszaj jogurt i miód. Powoli zacznij wsypywać do ciasta mieszankę mączną. Miksuj całość do uzyskania ciasta o jednorodnej konsystencji. Włóż je do lodówki na godzinę lub na całą noc.

Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Schłodzone ciasto wykładaj na blasze porcjami wielkości 1 łyżki stołowej. Rękami formuj z niego kulki, które następnie spłaszcz u spodu. Zrób na spodzie niewielki otwór końcem drewnianej łyżki. Układaj tak przygotowane kapelusze grzybków na blasze, płaską stroną do spodu.

Żeby zrobić nóżki grzybków, z ciasta podzielonego na porcje wielkości połowy łyżki stołowej formuj walce o długości około 3,5 - 4 cm. Jeden koniec każdego takiego walca powinien być lekko zaostrzony. Nóżki układaj na osobnej blasze do pieczenia.

Piecz ciastka przez 10-12 minut w przypadku kapeluszy i 8-10 minut w przypadku nóżek. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka do ostygnięcia.

Jeśli otwory w kapeluszach są zbyt małe, możesz nieco powiększyć je ostrym nożem. Czubkiem noża wwierć się również nieco w głąb kapelusza. Powiększając otwór zawsze przymierzaj go do nóżki. Wszystko powinno idealnie do siebie pasować.

Teraz zajmij się przygotowaniem lukru. Zmieszaj ze sobą cukier, wodę i sok z cytryny. Zanurzaj w tak przygotowanym lukrze ostre końce nóżek grzybków. Poczekaj, aż nadmiar lukru spłynie z nóżki. Gdy tak się stanie, wsuń ją do otworu w kapeluszu. Lekko dociśnij. Grzybki układaj nóżkami do góry na kratce do studzenia ciasta. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie.

Do pozostałej części lukru dodaj kakao i dobrze wymieszaj całość. Ostrożnie zanurzaj kapelusze grzybków w polewie. Poczekaj aż nadmiar lukru spłynie z grzybka. Grzybki odkładaj na kratce do studzenia ciasta. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie.
Gotowe ciasteczka można przechowywać do tygodnia czasu w szczelnym pojemniczku lub zamrozić (zachowają świeżość przez kilka miesięcy). Polecam jednak zjeść je od razu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation