Kuchnia

wytrawne

Bakłażan faszerowany pomidorami i dynią
przepis własny

Składniki: na 2 osoby
5 pomidorów
1 bakłażan
1 cebulka
2 ząbki czosnku
150g pieczonej dyni
łyżka natki pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
1 łyżka octu balsamicznego (użyłam gruszkowego)
1/2 łyżeczki curry
2 łyżki oliwy z oliwek + do spryskania bakłażana
parmezan na wierzch ( opcjonalnie )

Bakłażana przekroić wzdłuż, naciąć w kratkę środek, oprószyć solą i odstawić na 30 minut ( powinien puścić sok )
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić nierównomiernie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojoną na drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory i wysmażać tak długo aż odparuje prawie cały sok. Doprawić curry, solą i pieprzem do smaku, dodać natkę pietruszki i odstawić.
Bakłażana spryskać oliwą z oliwek i piec w piekarniku wraz z dynią aż oba warzywa zmiękną.
Z bakłażana wydrążyć środek, który należy pokroić lub rozgnieść widelcem i dodać do pulpy pomidorowej. Dynię pokroić w kostkę i również umieścić ją w garnku z sosem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, nałożyć do środków bakłażana, oprószyć parmezanem i zapiec jeszcze przez 5-10 minut. Ozdobić listkami bazylii, podawać na ciepło lub zimno ( w obu wersjach pyszne ) Można dodatkowo posypać parmezanem po wyciągnięciu z pieca - ja dodałam :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation