Kuchnia

Ciastka, paczki i nie tylko

Kruche kokosowe ciastka

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3/4 szklanki stopionego masła lub margaryny,
szklanka cukru,
jajko
ok. 2 szklanek wiórków kokosowych,
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przyrządzenia:



Wsyp do blendera wiórki kokosowe i miksuj do czasu niemal całkowitego rozdrobnienia. Roztopiony lekko ciepły tłuszcz wymieszaj z cukrem na gładką masę (najlepiej użyć cukru pudru). Wbij jajko i nadal mieszaj. Następnie dodawaj przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem z prawdziwą wanilią. Gdy składniki całkowicie się połączą dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj - tylko do czasu połączenia się składników. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformuj kulki o średnicy około 2,5 do 3 cm. Można obtoczyć je w wiórkach kokosowych ale nie jest to konieczne. Jeśli lubicie je w wersji bardzo słodkiej można obtoczyć je w cukrze krysztale białym lub brązowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation