Kuchnia

kuchnia

Zupa serowa

Sekretem mojej zupy serowej jest szczypta kurkumy. Dzięki niej otrzymujemy przepiękny żółty kolor. Swój smak zupa zawdzięcza połączeniu aż trzech serków topionych. Znakomitym dodatkiem są chrupiące grzanki, które dzięki odrobinie chilli nadają ostrości całemu daniu.

Do przygotowania tej zupy wystarczy Wam zaledwie 15 minut. Warto mieć w zanadrzu trochę rosołu, jednak jeśli go nie posiadacie można śmiało użyć kupnych bulionów lub bulionetki. Ze względu na glutaminian sodu nie polecam kostek rosołowych.

Sycąca zupa serowa na pierwsze danie, a na drugie polecamy pstrąga w migdałach.

Składniki:
1,5 l bulionu
100 g serka topionego śmietankowego
100 g serka topionego Maasdamer
100 g serka topionego Emmentaler
1 średnia cebula
200 ml śmietanki 30%
oliwa
masło
3 kromki chleba
sól, pieprz
chilli w proszku
zioła prowansalskie
kurkuma
0,5 kieliszka białego wytrawnego wina
szczypiorek
długodojrzewający ser
Przepis
Przygotowanie zupy serowej zaczynamy od zeszklenia drobno posiekanej cebuli na 2 łyżkach oliwy i 2 łyżkach masła. Następnie do garnka wlewamy wino i pozwalamy, aby alkohol odparował.



W międzyczasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy chleb pokrojony w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli w proszku oraz ziołami prowansalskimi i smażymy kilka minut, aż powstaną chrupiące grzanki.

Wracamy do naszej zupy. Alkohol już odparował, możemy zatem wlać do garnka 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego. Od razu dodajemy również pokrojone drobniej serki topione. Pozwalamy, aby płyn się zagotował.

Następnym krokiem jest wlanie do zupy 200 ml śmietanki 30%. Doprawiamy również zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz szczyptą kurkumy dla koloru. Zupę ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Pozwalamy, aby lekko przestygła, a zarazem lekko zgęstniała. Gotową zupę serową podajemy z grzankami, szczypiorkiem oraz plastrami długodojrzewającego sera. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation