Kuchnia

Recipe

Warstwowa sałatka wielkanocna

Klasycznie, w każde święta na naszym stole gości sałatka jarzynowa. Uwielbiam ją (tym bardziej, że nieskromnie uważam, że robię najlepszą sałatkę jarzynową ;) ), ale w tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić sałatkowe menu i wypróbowałam przepis na warstwową sałatkę z jajkiem, pieczarkami, szynką i brokułem.

Sałatka jest przepyszna i od razu została wpisana na świąteczną listę, ale oprócz smaku, równie wspaniale prezentują się jej kolory, więc cieszy nie tylko podniebienie, ale i oko :)

Sałatkę możecie podać na kilka sposobów. Jeśli posiadacie obręcze do serwowania pojedynczych porcji, polecam przygotowanie ich właśnie w taki sposób. Wówczas każdy dostaję swoją porcję, którą możecie podać na większym talerzu i udekorować dookoła rukolą, roszponką lub kiełkami.

Jeśli natomiast nie posiadacie takich obręczy, możecie przygotować sałatkę w formie "tortu", posługując się obręczą od małej tortownicy (o średnicy 18 cm). Wierzch udekorujcie kupkami majonezu wykonanymi przy pomocy szprycy i zieleniną.

A jeśli nie posiadacie również tak małej tortownicy, po prostu przygotujcie sałatkę w przezroczystej misce, by wszystkie warstwy były widoczne.

Polecam też szczelne przykrycie sałatki aż do chwili podania folią spożywczą, aby wierzchnia warstwa nie wyschła.



Składniki na 4 porcje:



* 400 g pieczarek

* 400 g szynki gotowanej

* 8 jajek

* 1 duża cebula

* 1 pęczek szczypiorku

* 1 brokuł

* majonez

* sól i pieprz do smaku

* 1 płaska łyżka masła



Pieczarki ścieramy na średniej wielkości oczkach, łączymy z drobni posiekaną cebulą i masłem. Dusimy do czasu aż cała woda odparuje i studzimy.

Jajka gotujemy na twardo, białka oddzielamy od żółtek i ścieramy je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawiamy do smaku solą i pieprzem i łączymy z taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodajemy niewiele majonezu, do żółtek troszkę więcej).

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez ok. 5-6 minut w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy go, studzimy i drobno siekamy (ja odrzucałam grube części łodyg). Brokuł mieszamy z niewielka ilością majonezu, który sklei go i zapobiegnie obsypywaniu. Doprawiamy pieprzem

Szynkę kroimy w niewielką kostkę, a szczypiorek drobno siekamy.

Sałatkę układamy warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem i ewentualnie zdobimy kleksem majonezu.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation